Početna > Vesti>

Konferencija „Mediji, siromaštvo i socijalna isključenost“

Naučna konferencija „Mediji, siromaštvo i socijalna isključenost“ koju organizuje Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, biće održana u subotu 7. maja na ovom fakultetu. Konferncija je deo većeg međunarodnog projekta „Medijski diskurs o siromaštvu i socijalnoj isključenosti“, a u radu će učestvovati istraživači iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rumunije i Srbije, sa ukupno 28 izlaganja.

Projekat se sprovodi uz podršku Univerziteta u Friburgu u Švajcarskoj, i njegovog Regionalnog programa za promociju istraživanja na zapadnom Balkanu. Cilj projekta i konferencije jeste da se identifikuju načini na koje se u medijima izveštava o siromašnim i ugroženim grupama. Osnovna ideja projekta počiva na stanovištu da masovni mediji mogu da deluju tako što kanališu dijalog koji dovodi do društvenih promena, ili u suprotnom pravcu kao ključna snaga za očuvanje statusa kvo. U savremenim društvima konceptu siromaštva dodaje se i koncept socijalne isključenosti kojim se obuhvata ne samo ekonomska deprivacija već i ograničenja u pristupu obrazovnim i zdravstvenim uslugama, i tržištu rada. Ovako posmatrana, socijalna isključenost je povezana i sa nedostatkom participacije i reprezentacije, koja se danas primarno ostvartuje posredrstvom masovnih medija.

Imajući na umu ovu ključnu ideju, izlaganja na konferenciji biće usmerena ka sledećim temema: Medijski diskurs o soiromaštvu i socijalno isključenim grupama, Tekstualne i vizuelne predstave socijalno isključenih grupa, Ideološki elementi u diskursu o siromaštvu i socijalno isključenim grupama, Medijatizovane artikulacije društvenih nejednakosti u društvima zapadnog Balkana, Višestruka diskriminacija i diskurs socijalne isključenosti, Uloga medija u smanjenju siromaštva, Potencijal interneta da postane alternativni kanal artikulacije društvenih potreba i interesa, Funkcije i efekti internetskih kampanja i projekata za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Svečano otvaranje konferencije zakazano je za 10 časova u sali 30 na prvom spratu Filozofskog fakulteta.

Program konferencije  pdf

 


 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu