Професору емеритусу Славку Гордићу награда Фонда “Тодор Манојловић”

Опште

Награда Фонда “Тодор Манојловић” за модеран уметнички сензибилитет додељена је за 2021. годину професору емеритусу Филозофског факултета са Одсека за српску књижевност, Славку Гордићу,  писцу, књижевном критичару и есејисти, уз образложење да је његово дело и деловање оставило дубок траг како у савременој продукцији српске књижевности, тако и у антологијским изборима којима се својим квалитетом препоручило.

Професор Гордић је 30. лауреат награде за модерни уметнички сензибилитет, а свечано ће му бити уручена током наредних месеци, у Зрењанину, најавили су организатори.

Фонд “Тодор Манојловић” основан је 1991. године ради прикупљања књижевне заоставштине, проучавања, објављивања, популарисања дела и чувања имена Тодора Манојловића (1883-1968), песника, драмског писца, есејисте, књижевног и ликовног критичара и преводиоца, који је оставио за собом значајну, али недовољно истражену заоставштину. Рођени Бечкеречанин, а по опредељењу грађанин Европе, Манојловић је зрелошћу и ширином познавања модерне књижевности и уметности, утицао на обнову српске поезије још у време Првог светског рата. Учествовао је у замаху који је модернистички покрет добио у послератном периоду. Појава прве драме Манојловића “Центрифугални играч” (1930) сматра се почетком модерне српске драме.

Награда за модеран уметнички сензибилитет састоји од новчаног износа, повеље и објављивања књиге лауреата награде у едицији “Феникс” Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин”.

Честитамо професору Гордићу!

(ФОТО: Б. Лучић)

Слике

  • /uploads/attachment/vest/540/Slavko_Gordic_m.png
Врх стране