Уџбеник руског језика "Ни пуха ни пера!" представљен на Филозофском факултету у Новом Саду

Опште

На Филозофском факултету у Новом Саду одржана је промоција уџбеника руског језика "Ни пуха ни пера!". Уџбеник је издао Центар Руског географског друштва у Србији, уз подршку компаније НИС.

Уџбеник руског језика "Ни пуха ни пера!" намењен је брзом савладавању почетног нивоа овог језика. Могу да га користе одрасли и студенти, за самостално или учење у групи, за курсеве у компанијама, као и надоградњу знања код почетника, са циљем што бржег овладавања конверзацијом.

Приступ је савремен, по угледу на актуелне уџбенике страних језика, са модерном и иновативном методом учења.

Коришћењем "Ни пуха ни пера!" уџбеника, на занимљив и сликовит начин, кроз упознавање културолошких сличности и разлика између Србије и Русије, у потпуности ће се савладати почетни ниво руског језика, а у стицању комуникативних способности помоћи ће бројни примери из породичног, студентског и пословног окружења, али и свакодневног живота у Русији, који подразумева сналажење у области туризма, трговине, угоститељства или администрације.

Проф. др Зоран Пауновић, продекан за међународну сарадњу и науку Филозофског факултета у Новом Саду, оценио је овај уџбеник као изврстан и навео да се поклапа са оним чему се на факултету стреми, а то је ширење знања не само међу студентима него и свима онима који то желе.

"На Филозофском факултету се може учити 20 страних језика, али ниједан нема тако добар уџбеник као што је то сада овај", сматра професор Пауновић.

Представник ауторског тима са овог факултета, доц. др Наташа Ајџановић, говорила је о изазовима приликом креирања садржаја уџбеника, као и о његовим карактеристикама.

"Уџбеник садржи десет лекција, а на крају сваке је тест у којем се може проверити знање стечено у тој конкретној лекцији. На самом крају уџбеника, налази се тест који обухвата целокупно градиво и који по својој структури одговара међународном тесту нивоа А1. Највећа вредност овог уџбеника у односу на друге јесте добра организованост система вежбања чему најбоље сведочи податак да уџбеник садржи 265 вежби".

Професорка Ајџановић је истакла и сјајан дизајн илустрација, које су имале задатак да допринесу лакшем разумевању градива, а чији је аутор проф. др Милета Поштић са Академије уметности у Новом Саду.

"Иако не говорим руски, већ сам имао помоћ у објашњавању ситуација које илуструјем, уживао сам у свих 10 недеља колико је трајао мој рад на овом уџбенику, а и сам сам научио доста тога", рекао је овом приликом професор Поштић.

О коришћењу уџбеника "Ни пуха ни пера!" у настави на Филозофском факултету говорила је доц. др Маја Крстић, која руски језик предаје већ 15 година.

"Овај уџбеник има бројне предности у односу на друге, а оно што бих истакла као његову посебност јесте то што је намењен говорницима српског језика, као језика који је сродан руском, односно, овај уџбеник је на најбољи могући начин прилагођен нашем говорном подручју", закључила је професорка Крстић.

На крају излагања, представници НИС-а одржали су присутнима презентацију о креирању уџбеника из угла компаније, као и о програму "Енергија знања", путем кога НИС сарађује са образовним и научним установама у Србији, региону и Руској Федерацији.

Фото: НИС
(преузето са B92.net)

Слике

  • /uploads/attachment/vest/484/1457489500618adcc98fb7e679823574_v4_big.JPG
  • /uploads/attachment/vest/484/929321343618adcca8f33f177008349_v4_big.JPG
  • /uploads/attachment/vest/484/161656947618adccb37992726653653_v4_big.JPG
Врх стране