Проф. др Драган Проле добитник је Повеље “Радомира Константиновића”

Опште

Проф. др Драган Проле, са Одсека за филозофију нашег Факултета, добитник је Повеље “Радомира Константиновића” коју равноправно дели са другим добитницима: Отом Толнаијем, Бором Ћосићем, Филипом Давидом, Славојем Жижеком, Иваном Ловреновићем, Јешом Денегријем, Божом Копривицом, Влахом Богишићем и Томиславом Брлеком. Они су једногласном одлуком жирија за доделу повеље "Радомир Константиновић", добитници овог признања за 2019. и 2020. годину, а које се додељује поводом деценије од смрти истоименог суботичког књижевника и филозофа.

Проле је добитник повеље за дело „Једнакост неједнаког. Феноменологија и ране авангарде“, Толнаи за  „Скандал: избор песама 2001-2017“, Ћосић за „Дневник 2013-2020“, Давид за „Јесмо ли чудовишта“, Жижек за „Као лопов у ноћи. Како мислити капитал“, , Ловреновић за „Путови су, снови ли су“, Денегри за „Једна могућа историја уметности XX века“, Копривица за „Вјежбанка Данило Киш“, Богишић за „Недовршени Богишићев Устав и друга међуплеменска разматрања“, а Брлек за „Тврди текст. Увид и невид модерне хрватске књижевности“.

Жири, у чијем саставу су били проф. др Владимир Гвозден, др Иван Миленковић и проф. др Гојко Тешић, верује да је „овај избор аутора антологијски по свему, а оно што је најважније, јесте да су њихова остварења део константиновићевске традиције модерности на бившим југословенским просторима“.

Уз то, чланови жирија су предложили и да добитници овог симболичког, а важног признања, заједно са добитницима истоимене награде из претходних година, буду учесници симпозијума који ће бити посвећен свеукупном стваралачком опусу Радомира Константиновића.

Повељу „Радомир Константиновић“ су, уместо истоимене награде додељиване претходних година, а за коју у условима ковид епидемије нису успели да осигурају материјална средства, утемељлили Извршни одбор манифестације „Дани Радомира Константиновића“ и Градска библиотека Суботица, уверени да ће она имати дубоку симболичку вредност, са намером да буде додељивана „једном или највише двојици аутора највреднијих књижевних и филозофских остварења која су, у естетско-књижевном и филозофско-хуманистичком смислу, на трагу поетике Радомира Константиновића“.

Жири је, међутим, овог пута донео једногласну одлуку да се, изузетно за 2019. и 2020. годину, а поводом десетогодишњице смрти Радомира Константиновића, додели - десет повеља.

Уручење повеља првобитно је било планирано за 27. март, на рођендан Радомира Константиновића, али је тренутна епидемиолошка ситуација померила датум доделе, о којем ће добитници и јавност накнадно бити обавештени.

(Извор: РТВ)

Слике

  • /uploads/attachment/vest/383/Prole.jpg
  • /uploads/attachment/vest/383/Prole_Jednakost-Nejednakog.jpg
Врх стране