Дан матерњег језика – 21. фебруар 2021. године

Опште

Генерална Скупштина Уједињених нација признала је резолуцијом, а УНЕСКО је 1999. године прогласио 21. фебруар ДАНОМ МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА у знак сећања на бангладешке студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану (данас Бангладешу) јер су протестовали будући да њихов матерњи језик није проглашен матерњим.

Република Србија је 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима. На основу ове Повеље, мањинским језицима у Србији не прети опасност од изумирања, као што је то случај у неким другим деловима Европе и света. У Србији је регистровано више од 30 националних мањина (етничких група), а закони у области образовања посебан акцент придају осигуравању квалитета образовања деце припадника мањинских група.

На Филозофском факултету у Новом Саду изучавају се румунски, русински, словачки, мађарски и српски језик, као матерњи на одговарајућим студијским групама, на свим нивоима студија.

Библиотека Филозофског факултета је поводом обележавања Дана матерњег језика приредила електронску изложбу.

Центар за језике је у сарадњи са одсецима Филозофског факултета на којима се студирају матерњи језици припремио презентације.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/376/Dan_Maternjeg_jezika_20211.png
Врх стране