Факултет свечано обележио јубилеј - 65 година постојања и успешног рада

Опште

У петак, 29. новембра 2019. године, на централној свечаности, Филозофски факултет је обележио свој јубилеј – 65 година постојања и успешног рада.

„Шездесет пет година у људском веку можда је кратак период, али за ову институцију то је дуго време, које је изродило изврсне алумнисте. То је време које је показало и да смо испунили и визију и мисију оснивача, да о будућности размишљамо утемељени у прошлости, са свешћу да је наша савремена мисија, осим образовног дела и научна и културна дипломатија“ – рекла је деканица Филозофског факултета проф. др Ивана Живанчевић Секеруш – „65 година од оснивања и толико година рада, током којих је овај факултет завршило готово 24.000 студената, од којих су многи не само у Војводини, на важним местима у образовним, институцијама културе и науке, а бројни су и они које је знање, стечено на Филозофском факултету, одвело и у најпрестижније светске компаније.“

По речима деканице, интересовање за Филозофски факултет је стандардно добро, јер свакој успешној држави важни су образовани појединци, а друштвено-хуманистичке науке темељ су сваког друштва. „Наши студенти проналазе место у друштву или га сами стварају.“

У име домаћина, госте је поздравила и председница Савета Факултета, академик Јасмина Грковић Мејџор, истакавши да је Филозофски факултет када је основан, био клица Универзитета у Новом Саду: „У протеклим деценијама Факултет је растао, данас има 17 одсека и мноштво разнородних студијских програма. Док нови програми настају као одговор на захтеве динамичног времена и прилика у којима живимо, све више кроз интердисциплинарни укрштај, Факултет и даље негује темељне науке које му и оправдавају име. У епоси која настоји да наметне ускосхваћену практичну корист као императив, чиме се и сам појам вредности релативизује, ово није нимало лак задатак. Али, дубоко верујем да у споју универзитетске традиције и савремености лежи будућност Филозофског факултета који није само средишња образовна и научна истраживачка институција у Војводини за низ друштвених и хуманистичких наука, већ је по својој природи и више од тога - простор сусретања и разумевања културних различитости, кроз које слика оног другог из једнодимензионалне представе стварности постаје наш одраз у огледалу“ -  рекла је проф. др Јасмина Грковић Мејџор.

Честитке Факултету у име Покрајинске владе пренео је Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, а помоћник министра просвете, науке и високотехнолошког развоја др Бојан Тубић скупу је пренео честитке ресорног министра Младена Шарчевића, истакавши да ће Филозофски факултет у Новом Саду наспрам свог досадашњег угледа и постигнућа бити високо постављен у будућим плановима Министарства који се тичу развоја и подршке високом образовању у Србији.

У име Универзитета у Новом Саду, госте је поздравио проректор за међународну сарадњу, проф. др Дејан Мадић.

У уметничком делу програма, учествовали су традиционално и студенти Академије уметности са гудачким квартетом, али и певачка секција Одсека за славистику под вођством асистента Милорада Миљаковића која је надахнутом изведбом руске народне песме „Внуј над вадој“ ганула публику у сали. Укупан утисак о мултијезичности и мултиталентовансти студената и запослених Филозофског факултета употпунила је раскошним вокалом др Вања Манић-Матић, виша лекторка на Одсеку за романистику, која је извела две нумере на француском са музичким саставом „Кло-кло“.

Овом пригодом је премијерно емитован и кратки ретроспективни филм „65 година ширимо знање“ који су припремили Исидора Гордић Фисковић и Вукашин Живаљевић.

Јубилеј је био прилика да се Факултет захвали и својим институциналним партнерима н дугогодишњој сарадњи: Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Огранку САНУ у Новом Саду, Матици српској, Галерији Матице српске, Академији уметности, те Карловачкој гимназији и новосадским гимназијама: Гимназији „Јован Јовановић Змај“, Гимназији „Светозар Марковић“, Гимназији „Исидора Секулић“ и Гимназији „Лаза Костић“. У име институционалних партнера Филозофског факултета присутнима се обратио потпредседник Матице српске, проф. др Бранко Бешлин.

Посебну захвалност за фер и коректно извештавање добили су и представници медија: Мирјана Дамјановић Вучковић са Радија Нови Сад, Тамара Буревић и Петар Николић са Радио-телевизије Војводине, те Даница Девечерски и Владимир Црњански, новинари Дневника.

Потом је уследило отварање две изложбе. Прва, „Филозофски факултет - година нулта", ауторки Исидоре Гордић Фисковић и Паулине Човић, пружа увид у почетке Факултета кроз преглед оновремене штампе, а друга „Отворена врата: ово још нисте видели",  ауторке мр Наташе Белић, у организацији Библиотеке Факултета, представља на несвакидашњи начин књиге на језицима који се уче на Факултету - илустрована, занимљива издања, енциклопедије, репрезентативне монографије о земљама, речнике, књиге које је Факултет на поклон добијао од амбасада, страних културних институција и издавача, а које стоје у фондовима, али нису видљиве. Ауторке су се обратиле гостима, а изложбу је отворила деканица Живанчевић Секеруш.

Након тога је следила промоција зборника „Дериватолошко-лексиколошка истраживања руског и српског језика проф. др Јелке Матијашевић” у организацији Одсека за славистику на којој су говориле проф. др Даринка Гортан Премк и проф. др Рајна Драгићевић из Београда, те уреднице проф.др Вера Васић и проф. др Марија Стефановић.

После тога је уследио најемотивнији догађај дана – сусрет са златним дипломцима који су дипломирали пре 50 и више година. Њима су на посебној свечаности уручене златне дипломе уз присуство садашњих студената, али и активних и наставника Факултета у пензији. Ово је други пут да Факултет уручује златне дипломе својим алумнистима.

У уметничком делу програма учествовали су асистент Небојша Влашкалић са романистике, са сјајним вокалом, и студент историје Милан Кнежевић који га је пратио на гитари. Прилику да још једном заблистају, за крај програма, добили су студенти славистике, овај пут са четири нумере.

Након тога је уследило неформално дружење са златним студентима на њихову и радост свих присутних. Тиме је и званично завршена централна прослава јубилеја Факултета.

Све активности које су се одвијале на Факултету ове године – а реч је о многобројним стручним и научним конференцијама, данима страних култура, изложбама, промоцијама књига, књижевним вечерима, позоришним представама, предавањима почасних гостију из земље и иностранства, концертима… – биле су у знаку овог за наше друштво значајног јубилеја.

Исидора Гордић Фисковић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/187/ili_ova_m.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/ova.JPG
  • /uploads/attachment/vest/187/gudaci.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/IMG_0755.JPG
  • /uploads/attachment/vest/187/Vanja_M.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/IMG_0453.JPG
  • /uploads/attachment/vest/187/IMG_0807.JPG
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_085039.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_091437.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_084950.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_091714.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_090652.jpg
Врх стране