Prof. dr Gorana Raičević dobitnica nagrade „Nikola Milošević“

Opšte

Dvadeseta nagrada Radio Beograda 2, za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, koja od 2007. nosi ime Nikole Miloševića, pripala je delu „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“ prof. dr Gorane Raičević u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. To je odlučio žiri u sastavu: Zoran Paunović, Bogdan Lubardić i Zoran Dimić na javnoj sednici koju je prenosio Radio Beograd 2.

Prof. dr Gorana Raičević je redovna profesorka na Odseku za srpsku književnost. Za kapitalno delo „Agon i melanholija. Život i delo Miloša Crnjanskog” u 2021. godini dobila je Nagradu "Laza Kostić“ koju dodeljuje Novosadski sajam knjiga, zatim godišnju nagradu "Medalja za očuvanje kulturnog nasleđa“ Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ i Nagradu "Nikolaj Timčenko“.

Obimna monografska studija profesorke Raičević posvećena životu i delu Miloša Crnjanskog (1893–1977) plod je dvodecenijskih izučavanja usredsređenih prvenstveno na sam autorov književni i publicistički opus. Obuhvata i analize i tumačenja brojnih studija, eseja, naučnih radova i knjiga napisanih o njegovom delu, ali i tumačenja istorijskog konteksta, vremena i prilika u kojima je autor živeo i stvarao. Sve to na temelju arhivskih izvora (prepiska), kao i drugih dostupnih relevantnih istorijskih referenci i istorijske građe. Kroz priču o životu i delu Miloša Crnjanskog moguće je pratiti istorijske i političke prilike burnog 20. veka.

Nagrada “Nikola Milošević” će biti uručena 9. februara, na dan kada Radio Beograd 2 obeležava 64 godine postojanja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/515/Gorana_nagrada_m.png
  • /uploads/attachment/vest/515/6a__Gorana_nagrada_2.png
Vrh strane