Fakultet svečano obeležio jubilej - 65 godina postojanja i uspešnog rada

Opšte

U petak, 29. novembra 2019. godine, na centralnoj svečanosti, Filozofski fakultet je obeležio svoj jubilej – 65 godina postojanja i uspešnog rada.

„Šezdeset pet godina u ljudskom veku možda je kratak period, ali za ovu instituciju to je dugo vreme, koje je izrodilo izvrsne alumniste. To je vreme koje je pokazalo i da smo ispunili i viziju i misiju osnivača, da o budućnosti razmišljamo utemeljeni u prošlosti, sa svešću da je naša savremena misija, osim obrazovnog dela i naučna i kulturna diplomatija“ – rekla je dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš – „65 godina od osnivanja i toliko godina rada, tokom kojih je ovaj fakultet završilo gotovo 24.000 studenata, od kojih su mnogi ne samo u Vojvodini, na važnim mestima u obrazovnim, institucijama kulture i nauke, a brojni su i oni koje je znanje, stečeno na Filozofskom fakultetu, odvelo i u najprestižnije svetske kompanije.“

Po rečima dekanice, interesovanje za Filozofski fakultet je standardno dobro, jer svakoj uspešnoj državi važni su obrazovani pojedinci, a društveno-humanističke nauke temelj su svakog društva. „Naši studenti pronalaze mesto u društvu ili ga sami stvaraju.“

U ime domaćina, goste je pozdravila i predsednica Saveta Fakulteta, akademik Jasmina Grković Mejdžor, istakavši da je Filozofski fakultet kada je osnovan, bio klica Univerziteta u Novom Sadu: „U proteklim decenijama Fakultet je rastao, danas ima 17 odseka i mnoštvo raznorodnih studijskih programa. Dok novi programi nastaju kao odgovor na zahteve dinamičnog vremena i prilika u kojima živimo, sve više kroz interdisciplinarni ukrštaj, Fakultet i dalje neguje temeljne nauke koje mu i opravdavaju ime. U eposi koja nastoji da nametne uskoshvaćenu praktičnu korist kao imperativ, čime se i sam pojam vrednosti relativizuje, ovo nije nimalo lak zadatak. Ali, duboko verujem da u spoju univerzitetske tradicije i savremenosti leži budućnost Filozofskog fakulteta koji nije samo središnja obrazovna i naučna istraživačka institucija u Vojvodini za niz društvenih i humanističkih nauka, već je po svojoj prirodi i više od toga - prostor susretanja i razumevanja kulturnih različitosti, kroz koje slika onog drugog iz jednodimenzionalne predstave stvarnosti postaje naš odraz u ogledalu“ -  rekla je prof. dr Jasmina Grković Mejdžor.

Čestitke Fakultetu u ime Pokrajinske vlade preneo je Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, a pomoćnik ministra prosvete, nauke i visokotehnološkog razvoja dr Bojan Tubić skupu je preneo čestitke resornog ministra Mladena Šarčevića, istakavši da će Filozofski fakultet u Novom Sadu naspram svog dosadašnjeg ugleda i postignuća biti visoko postavljen u budućim planovima Ministarstva koji se tiču razvoja i podrške visokom obrazovanju u Srbiji.

U ime Univerziteta u Novom Sadu, goste je pozdravio prorektor za međunarodnu saradnju, prof. dr Dejan Madić.

U umetničkom delu programa, učestvovali su tradicionalno i studenti Akademije umetnosti sa gudačkim kvartetom, ali i pevačka sekcija Odseka za slavistiku pod vođstvom asistenta Milorada Miljakovića koja je nadahnutom izvedbom ruske narodne pesme „Vnuj nad vadoj“ ganula publiku u sali. Ukupan utisak o multijezičnosti i multitalentovansti studenata i zaposlenih Filozofskog fakulteta upotpunila je raskošnim vokalom dr Vanja Manić-Matić, viša lektorka na Odseku za romanistiku, koja je izvela dve numere na francuskom sa muzičkim sastavom „Klo-klo“.

Ovom prigodom je premijerno emitovan i kratki retrospektivni film „65 godina širimo znanje“ koji su pripremili Isidora Gordić Fisković i Vukašin Živaljević.

Jubilej je bio prilika da se Fakultet zahvali i svojim institucinalnim partnerima n dugogodišnjoj saradnji: Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Ogranku SANU u Novom Sadu, Matici srpskoj, Galeriji Matice srpske, Akademiji umetnosti, te Karlovačkoj gimnaziji i novosadskim gimnazijama: Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“, Gimnaziji „Svetozar Marković“, Gimnaziji „Isidora Sekulić“ i Gimnaziji „Laza Kostić“. U ime institucionalnih partnera Filozofskog fakulteta prisutnima se obratio potpredsednik Matice srpske, prof. dr Branko Bešlin.

Posebnu zahvalnost za fer i korektno izveštavanje dobili su i predstavnici medija: Mirjana Damjanović Vučković sa Radija Novi Sad, Tamara Burević i Petar Nikolić sa Radio-televizije Vojvodine, te Danica Devečerski i Vladimir Crnjanski, novinari Dnevnika.

Potom je usledilo otvaranje dve izložbe. Prva, „Filozofski fakultet - godina nulta", autorki Isidore Gordić Fisković i Pauline Čović, pruža uvid u početke Fakulteta kroz pregled onovremene štampe, a druga „Otvorena vrata: ovo još niste videli",  autorke mr Nataše Belić, u organizaciji Biblioteke Fakulteta, predstavlja na nesvakidašnji način knjige na jezicima koji se uče na Fakultetu - ilustrovana, zanimljiva izdanja, enciklopedije, reprezentativne monografije o zemljama, rečnike, knjige koje je Fakultet na poklon dobijao od ambasada, stranih kulturnih institucija i izdavača, a koje stoje u fondovima, ali nisu vidljive. Autorke su se obratile gostima, a izložbu je otvorila dekanica Živančević Sekeruš.

Nakon toga je sledila promocija zbornika „Derivatološko-leksikološka istraživanja ruskog i srpskog jezika prof. dr Jelke Matijašević” u organizaciji Odseka za slavistiku na kojoj su govorile prof. dr Darinka Gortan Premk i prof. dr Rajna Dragićević iz Beograda, te urednice prof.dr Vera Vasić i prof. dr Marija Stefanović.

Posle toga je usledio najemotivniji događaj dana – susret sa zlatnim diplomcima koji su diplomirali pre 50 i više godina. Njima su na posebnoj svečanosti uručene zlatne diplome uz prisustvo sadašnjih studenata, ali i aktivnih i nastavnika Fakulteta u penziji. Ovo je drugi put da Fakultet uručuje zlatne diplome svojim alumnistima.

U umetničkom delu programa učestvovali su asistent Nebojša Vlaškalić sa romanistike, sa sjajnim vokalom, i student istorije Milan Knežević koji ga je pratio na gitari. Priliku da još jednom zablistaju, za kraj programa, dobili su studenti slavistike, ovaj put sa četiri numere.

Nakon toga je usledilo neformalno druženje sa zlatnim studentima na njihovu i radost svih prisutnih. Time je i zvanično završena centralna proslava jubileja Fakulteta.

Sve aktivnosti koje su se odvijale na Fakultetu ove godine – a reč je o mnogobrojnim stručnim i naučnim konferencijama, danima stranih kultura, izložbama, promocijama knjiga, književnim večerima, pozorišnim predstavama, predavanjima počasnih gostiju iz zemlje i inostranstva, koncertima… – bile su u znaku ovog za naše društvo značajnog jubileja.

Isidora Gordić Fisković

Slike

  • /uploads/attachment/vest/187/ili_ova_m.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/ova.JPG
  • /uploads/attachment/vest/187/gudaci.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/IMG_0755.JPG
  • /uploads/attachment/vest/187/Vanja_M.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/IMG_0453.JPG
  • /uploads/attachment/vest/187/IMG_0807.JPG
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_085039.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_091437.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_084950.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_091714.jpg
  • /uploads/attachment/vest/187/20191129_090652.jpg
Vrh strane