GOSTOVANJE PROFESORA DEJANA MIHAILOVIĆA SA UNIVERZITETA TECNOLÓGICO DE MONTERREY, MEKSIKO

Vreme 18. decembar 2019. 10:00

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, 16-18. decembar 2019.

Dr Dejan Mihailović diplomirao je Filozofiju na Filozofskom fakultetu UNS, magistrirao Međunarodne odnose na Univerzitetu u Beogradu i Latinoameričke studije na meksičkom UNAM-u, gde je stekao i titulu doktora nauka iz oblasti Političke filozofije. Njegova specijalnost su političke nauke, geopolitika, održivost i razvoj, međunarodni odnosi, etika i teorije globalizacije. Redovni je profesor i istraživač pri Odseku za društvene studije i međunarodne odnose na Institutu Teknolohiko de Monterej, gostujući profesor na Državnom univerzitetu u Rio de Žaneiru, Brazil, politički komentator i analitičar u brojnim meksičkim i međunarodnim medijima i član Nacionalnog sistema istraživača.

1. Ponedeljak, 16. decembar, 12.00, Svečana sala (114)

"Epistemologije Juga i dekolonizovana misao: Latinska Amerika i Srbija"

Iako geografski udaljene, Latinsku Ameriku i Srbiju povezuju kolonijalna prošlost, asimetrično i nasilno “pridruživanje” globalnim obrascima moći i potreba da se konačno zaokruže viševekovni procesi nacionalne emancipacije i oslobođenja kroz svojevrsnu epistemološku dekontaminaciju uma.

2. Utorak, 17. decembar, 15.00, Kino-sala

"Kognitivni kapitalizam i geopolitika virtuelnog prostora"

Svedoci smo jedne nove ere kapitalizma čija je osnovna pokretačka snaga u procesu akumulacije proizvodnja i širenje znanja. Sajber ratovi i borba za dominaciju virtuelnog prostora nameće se kao odlučujući fenomen u novonastaloj preraspodeli moći u savremenom svetu.

3. Sreda, 18. decembar, 10.30, Svečana sala (114)

"Moderna-Transmoderna-Postmoderna: istoriju takođe pišu i pobeđeni"

Kriza zapadnog civilizacijskog koda; strukturalna kriza kapitalizma kao svetskog sistema i kriza Evroatlantske hegemonije.

Dobro došli!

Slike

  • /uploads/attachment/najava/98/Dejan_Mihailovic.jpg
  • /uploads/attachment/najava/98/latinska_amerika.jpg
Vrh strane