Novosti
   Događaji
   Projekti
   Razmena studenata
   Razmena zaposlenih
   Mobilnost i stipendije
   Galerija
   Linkovi

   

Početna > Međunarodna saradnja > Razmena studenata >
Razmena studenata - odlazeći studenti

Često postavljana pitanja

Kada će mi biti isplaćena stipendija?
Za stipendiste programa Erazmus+, prakse i procedure se razlikuju od univerziteta do univerziteta, te se dešava da stipendija bude uplaćena pre mobilnosti, ali se neretko dešava da bude isplaćena i mesec dana nakon odlaska na mobilnosti. Za sva pitanja oko uplata stipendije savetujemo da se obratite partnerskom univerzitetu koji je zadužen za isplatu.

Ako je u pitanju program CEEPUS, visina stipendije, kao i mogućnost obezbeđivanja smeštaja u studentskom domu, varira u zavisnosti od države u koju stipendista odlazi, a detaljne informacije se mogu pronaći na stranicama pojedinačnih država na www.ceepus.info sajtu. Za isplatu stipendije i smeštaj, svakako se treba obratiti univerzitetu na koji se ide, jer je strana koja prima zadužena za isplatu stipendije.

Da li mi je potreban dokaz o znanju stranog jezika?
Da, za program Erazmus+, potvrda o znanju stranog jezika na nivou koji se traži u konkursu je neophodna za sve studente koji se prijavljuju za taj konkurs. Potvrda može biti i položen ispit stranog jezika iz Uverenja o položenim ispitima, neki od sertifikata iz škole jezika ili slično. Ukoliko nemate potvrdu, možete se obratiti Centru za jezike i dogovoriti polaganje klasifikacionog testa.

Šta obuhvata stipendija?
Stipendija za program Erazmus+ obuhvata plaćene troškove puta i mesečnu stipendiju u iznosu koji propisuje Evropska komisija. Dnevnica je predviđena za troškove smeštaja i ishrane, a za organizaciju smeštaja zadužena je osoba koja odlazi na mobilnost.

CEEPUS stipendija podrazumeva mesečnu stipendiju u iznosu koji propisuje svaka CEEPUS zemlja za sebe, a neretko i smeštaj. Iznosi za pojedinačne zemlje, kao i informacije o smeštaju, mogu se dobiti na sajtu www.ceepus.info.

Kome mogu da se obratim za dogovor oko priznavanja ispita i sastavljanja Ugovora o učenju?
Za sve dogovore oko priznavanja ispita i sastavljanja Ugovora o učenju se obraćate isključivo akademskom koodinatoru na vašem odseku, a ne predmetnom nastavniku.

Da li neko može da pomogne oko rezervacije smeštaja i prevoza?
Za program Erazmus+, za organizaciju smeštaja zadužena je osoba koja odlazi na mobilnost, no često su i partnerski univerziteti voljni da preporuče ili rezervišu smeštaj i kupe kartu za prevoz, te je potrebno dogovoriti se sa njima.

Za program CEEPUS, smeštaj je često uključen u stipendiju, pa se treba raspitati kod univerztieta na koji se ide, dok troškove prevoza snose sami stipendisti.

Da li mi je potrebno zdravstveno osiguranje?
Da, osiguranje je neophodno i često će partnerski univerzitet tražiti i potvrdu o osiguranju pre mobilnosti. Za pitanja o tipu osiguranja, potrebno je obratiti se partnerskom univerzitetu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Kancelariji za međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu (M7) ili mejlom na international@ff.uns.ac.rs.

 

 

 
© 2007. Filozofski fakultet u Novom Sadu